Perhotermistö
Useita aloittelevia perhokalastajia varmasti ihmetyttää varsinkin perhojen nimissä käytetyt termit ja lyhenteet. Tälle sivulle on koottu ehkä ne tärkeimmät.
Hyönteistietoutta:
- Vesiperhonen = hyönteinen, jonka lahkoon kuuluu Suomessa 218 eri lajia. Jokaisella on hieman poikkeava sävy, koko ja muoto.
- Koskikorento = hyonteinen, jonka lahkoon kuuluu Suomessa vajaa 40 eri lajia. Jokaisella on hieman poikkeava sävy, koko ja muoto.
- Päivänkorento = hyönteinen, jonka lahkoon kuuluu Suomessa 49 eri lajia. Jokaisella on hieman poikkeava sävy, koko ja muoto
- Nymfi = perhokalastuksessa usein taroitetaan koskikorennon tai päivänkorennon toukkaa. Useimmiten nymfillä on häntä sekä raajat.
- Larva = perhokalastuksessa usein tarkoitetaan vesiperhosen toukkavaihetta.
- GBH = Gold Bead Head eli kultainen kuulapää, useimmiten messinkiä. Tekee perhosta hieman painavamman ja siten nopeammin uppoavan.
- GBH -yhteydessä Tungsten = Volframista valmistettu erittäin painava pää. Tekee perhosta nopeasti uppoavan.
- RBH, PBH, ... = Red Bead Head / Pink Bead Head. Sama kuin edellinen mutta pää on eri värinen. Tällainen pää on maalattu ja maalaus usein rappeutuu ajanmyötä jos perho osuu paljon teräviin kiviin esimerkiksi kosken pohjassa.
- Tungsten/Volfram = painavampi materiaali josta usein tehdään perhojen erilaiset kuulapäät.
- CH = Cone Head. Tehty usein samasta materiaalista kuin GBH, mutta muoto on erilainen,kartiomainen. Cone Head tekee usein perhosta paremmin uivan. Käytetään paljon streamereissa eli pikkukalajäljitelmissä.
- Parachute = laskuvarjohäkilä pintaperhossa. Häkilä on sidottu vaakaan ja se kelluttaa perhoa niin, että koko perho häkilän alapuolella on veden alla.
- CDC = Ankan rasvahöyhentä. Hyvin kelluva materiaali on usein käytetty emergenteissä, jolloin halutaan perhon osittain kelluvan ja osittain uivan veden alla.
- #2H = Double Hook eli kaksihaarakoukku
- #8, #10, #12 .. koukkukoko johon perho on sidottu. Suurempi numero tarkoittaa pienempää koukkua. Käytännössä #2 suuremmat koukut jatkuvat #1/0, #2/0, #3/0 jossa suurempi numero taas tarkoittaa myös suurempaa koukkukokoa. Yleisesti peruspinta tai uppoperho on kokoa #10-#14, streamerit eli pikkukalajäljitelmät kokoa #4-#8 ja haukiperhot kokoa #2/0-#5/0.
- Tippet 1X, 2X, 3X = tippetin eli viimeisen siimanpätkän paksuus perhoperukkeessa, johon itse perho solmitaan kiinni. Suurempi numero tarkoittaa ohuempaa siimaa. Hyvä taulukko löytyy esim. osoitteesta http://howtoflyfish.orvis.com/choosing-equipment/equipment-articles/474-how-to-choose-the-right-tippet-size
- Luokat #1, #2, #2, #4... Perhovavan, kelan ja siiman kokoluokitus. Yleistäen saman kokoiset välineet sopivat toistensa kanssa. Pienempi numero tarkoittaa kevyempiä välineitä. Esimerkiksi vavan pituus ei määrää luokkaa, vaan pieniluokkainenkin vapa voi olla hyvinkin pitkä.
#1-#2 erittäin kevyt yleensä pienille puroille.
#3-#4 kevyet varsinkin pintaperhokalastukseen sekä erilaisiin larva/nymfi -tekniikoihin.
#5-#6 perusvälineet kaikenlaiseen kalastukseen. Suosituin koko yleisvälineiksi.
#7-#9 keskimääräistä raskaammat välineet kun pidempiä heittoja tarvitaan tai kohdekalat ovat jo suurempia. Meritaimenen, hauen ja kevyessä lohen kalastuksessa yleisimmin käytettyjä.
#10+ raskaat välineet joita yleensä käytetään vain lohen tai muiden suurkalojen perhokalastuksessa.